amigurumi, decor, dutch

Gratis patroon: Granny vlaggetjes

Click here for pattern in English

Ik ben op dit moment aan het haken voor de Nije stichting, die probeert het wereldrecord voor handgemaakte vlaggetjesslingers te breken. Ze proberen 10km slinger te haken (dat is 40.000 vlaggetjes!). Aan het eind van het project zullen de vlaggetjes verkocht worden en gaat de opbrengst naar het helpen van mensen met kanker en hun naasten.

De vlaggetjes moeten minstens 19cm breed zijn en maximaal 20 lang. Omdat ik het perfecte granny patroon niet kon vinden, heb ik hem zelf maar gemaakt :). Als je de vlaggetjes langer of breder wilt, kun je een extra rij toevoegen (dan moet je gewoon 3 dubbele stokjes, 2 losse herhalen). Ik heb zelf nog wat kraaltjes en een kwastje aan de vlaggetjes te hangen om ze extra feestelijk te maken

Ik heb nog wat vlaggetjes ontworpen die snel te maken zijn, dus volg mij vooral op facebook als je die patronen niet wil missen!

Ik heb gehaakt met een 3,5mm haaknaald en acryl garen.

Het patroon

Voor vlaggetjes vind ik een getekend patroon altijd een stuk makkelijker dan een geschreven patroon. Zoals je kan zien is deze vlag gemaakt met groepjes van 3 dubbele stokjes met 2 losse ertussen. Deze losse creëren ‘gaatjes’ waar je de volgende rij je haaknaald in kan steken. Zes “setjes” van 3 dubbele stokjes gebruiken 4 armlengtes garen als je haakt met een 3,5mm haaknaald.

Hieronder de legenda voor de gebruikte symbolen. Voor mensen die geen Amerikaanse termen gebruiken: ‘tr’ is ‘dtr’ in Britse termen en ‘dubbel stokje’ in Nederlands. In het Nederlands is ‘slst’ een halve vaste, ‘ch’ een losse en een adjustable ring is een magische ring. Als je de magische ring niet kent, kun je ook beginnen met een kleine cirkel (4 losse, halve vaste in eerste losse). Veel succes bij het maken van deze vlaggetjes en stel vooral vragen als je die hebt!

Leave a Reply